Hemelvaartsdagfietstocht

Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei a.s., wordt de bekende Hemelvaartsdagfietstocht vanuit Swalmen weer georganiseerd door de MHVS.

Start: 10.00 uur vanaf de Markt in Swalmen. De tocht gaat via Reuver, Ronckenstein en Belfeld naar Steyl. Daar zullen we het veer nemen voor het oversteken van de Maas naar Baarlo. Baarlo is het bekende kastelendorp van Limburg met maar liefst vier kastelen.

Kasteel d’Erp ligt in het centrum en kunnen we van de buitenkant bewonderen. Binnenkijken is niet mogelijk, omdat er privébewoning is. Kasteel Scheres, bekend van de beeldhouwer Tajiri, kent ook privébewoning.
Kasteel de Raay, wat ook een tijd lang klooster is geweest, is nu een hotel. Daar kunnen we de buitenkant ook van bekijken.
En kasteel de Berckt ligt net ten noorden van Baarlo en is een grote groepsaccommodatie. We fietsen langs de kastelen en zullen kort de geschiedenis van elk kasteel vertellen.

Lunchpauze is in de kern van Baarlo en terugtocht gaat via Kessel, de Maas overstekend met het veer Kessel-Reuver, verder langs de Maas en via Beesel-Ouddorp en Rijkel terug naar Swalmen.

Deelname is gratis. De kosten voor veer en lunch zijn voor de deelnemers zelf. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is welkom, ook niet-leden en ook fietsers met e-bikes. We rijden over verharde en half verharde wegen. De totale afstand is ca. 45 km. We zijn rond 15.00 uur weer terug in Swalmen.

De fietstocht wordt mede georganiseerd door Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.
Voor info: Gerard Jonkman via 0475-503535 / 06-29078321.

Zomerkamp Kasteel Hillenraad

Samen met eigenaar Thibaud de Guerre van Kasteel Hillenraad wordt er een groep lokale natuurliefhebbers bijgepraat over een aanstaande vrijwilligersactiviteit op 28 mei om 19.00 uur.
We komen bij elkaar op de binnenplaats van kasteel Hillenraad. Nodig gerust andere natuurliefhebbers uit waarvan je denkt dat ze graag een actieve rol spelen in het landschap.

Komende zomer vindt er van 20-7 tot 3-8 een zomerkamp van VOBULA plaats op het kasteel. De deelnemers werken gedurende twee weken in de bossen van het landgoed.
Ik wil jullie (als mij bekende) natuurliefhebbers bijpraten over dit initiatief. Ik hoop dat de dynamiek van dit kamp mensen uit Swalmen bij elkaar brengt die zo ervaringen opdoen, wellicht inspiratie oplevert om ook andere manieren te onderzoeken waarbij mensen bij elkaar gebracht kunnen.

Het Steunpunt Landschapsbeheer helpt jullie hier dan graag weer in verder.
Graag hoor ik via mail (j.kluskens@limburgs-landschap.nl) of je er bij bent op de 28e.

Met vriendelijke groet,
Jan Kluskens, Hoofd Steunpunt Landschapsbeheer, Stichting het Limburgs Landschap

(c)f.nijssen 2011 fns@home.nl

Fotoborden brengen geschiedenis van Swalmen opnieuw tot leven

Naar aanleiding van een initiatief van enkele inwoners van Swalmen gaat Dorpsraad Swalmen vijf historische fotoborden in het centrum van het dorp plaatsen. Het eerste bord is nabij ’t Meulehoes, de voormalige watermolen, geplaatst.

Op de vijf borden staat een foto van een historisch straatbeeld van Swalmen. Het bord wordt op of direct nabij de locatie geplaatst waar de foto destijds is gemaakt. De historische locatie is aan de hand van het fotobord op de huidige locatie herkenbaar. Soms ziet men de veranderingen die hebben plaatsgevonden, soms waan je je even terug in de tijd. Op elk bord wordt aan de hand van een korte tekst geduid wat er te zien is. Met behulp van een QR-code kan eventueel verdere (achtergrond)informatie van de locatie, gebouwen, objecten worden opgezocht. Door het plaatsen van de borden krijgt de leefomgeving van Swalmen opnieuw een impuls. Inwoners worden zich (nog meer) bewust van de geschiedenis van bepaalde locaties. Maar ook toeristen kunnen kennismaken met enkele specifieke zaken uit de Swalmer geschiedenis. Een aantal van de historische fotoborden staat aan de route van het Pieterpad.

Biejeingezeumerd 2024-1 is uit

Biejeingezeumerd 2024-1 verkrijgbaar

Het eerste nummer van de nieuwe jaargang van het tijdschrift van Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is verschenen met op de kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van Sef Slabbers van Swalmer locaties. Naast het verenigingsnieuws en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-Een verslag door Gerry Nijssen-Severens van de kerstwandeling op 26 december 2023, waaraan zo’n 60 personen meededen. Zij vertelt wat zij leerde van de gidsen Frans Tegels en Gerard Jonkman over de verlegging van de Swalmmonding in de Hansummerweerd en de ecologische processen die daar plaatsvinden, over dassenburchten, beversporen, huurvaarders en het meest noordelijke vakwerkhuisje van Limburg.
-Pómpe Coen: een naam van een loodgietersfamilie, die ook na honderd jaar nog voortleeft in Swalmen. Ursula Molewijk ging in gesprek met een aantal van zijn nazaten en wist de nodige interessante feiten en vermakelijke anekdotes te achterhalen. Hoe Coen in het vak van put- en pompenmaker is gerold, lid was van de Trèkveugel, de ouderlijke woning verbouwde van boerenbedrijf tot werkplaats, café, en winkel met huishoudelijke artikelen bijvoorbeeld.
-Ook in dit nummer het verhaal van Sjoera Meuter-Kusina, ’n maedje oet Rusland. Angelina Antić-Dijcks verdiepte zich eerst in de historie van de Sovjet-Unie, de inval van nazi-Duitsland en de anderhalf miljoen Russische dwangarbeiders die naar Duitsland werden gebracht. Sjoera was er daar een van. Angelina sprak met haar kinderen Alexandra en Peter en kon zo een boeiend verhaal samenstellen over hun moeder. Mooi om te lezen dat Sjoera na 27 jaar haar moeder terugzag in Canada en hoe de Swalmer gemeenschap geld bij elkaar bracht om die reis te bekostigen.
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2023. Johanna Cox-Geraedts knipt de artikelen uit, Riky Simons-Julicher zet de interessantste items bij elkaar. Het honderdjarig bestaan van Jack Martina marmer – en granietdesign, de poging tot eerherstel van wielrenner Mathieu Cordang, de driejaarlijkse ‘Carnavalist’ voor Hans Simons en Leon Hamans, het tienjarig bestaan van de Dorpsraad en het carnaval- en kerstnieuws komen onder anderen aan bod.
-Hans Simons neemt ons mee naar de Hout waar hij zich heeft verbaasd zich over de gaatjes langs het pad en op open plekken tussen de hei. Dit blijken ingangen te zijn van nesten van de grijze zandbij. Een onderwerp voor een nieuwe aflevering van Flora en fauna.
-Uit de oude doos een foto van de zesde klas van de Lambertusschool rond 1975: een groep jongens poseert voor een vrachtwagen van Magirus Deutz. Er ontbreekt nog een enkele naam.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl of in de boekhandel.

Landelijke opschoondag 2024

Beste medewerker aan onze actie: Haaj Zjwame Sjoon!

Net zoals vorig jaar willen we weer meedoen met de Landelijke Opschoondag, die dit jaar op zaterdag 23 maart zal plaatsvinden.

Carnaval is geweest, de lente komt eraan en van alles wordt weer schoongemaakt en ondergaat een grote poetsbeurt. Ook de straten en pleinen van ons dorp willen we bij het begin van het voorjaar weer een schoonmaakbeurt geven.

Daarom willen we jullie vragen om op die zaterdag vanaf ongeveer 10u in de ochtend te gaan opschonen in jullie aangewezen straat, straten of buurt.

We hebben de laatste tijd geheel Swalmen, zonder Asselt en Boukoul, bezet met in totaal een dertigtal vrijwillige opschoners, die elk op eigen initiatief hun stukje van Swalmen proberen schoon te maken en te houden. Als het voor jou die dag niet uitkomt, dan kun je natuurlijk ook een dag of wat eerder rondgaan.

De gevulde zakken mag je vanaf 12u op die zaterdag, 23 maart, op het Crasbornplein tegen het muurtje achter het speeltuintje achterlaten. Daar kan de dienst van de gemeente die dan ophalen.

Na het wegzetten van het opgehaalde zwerfvuil mag je naar café Effe Nieks op de Markt komen, waar je dan vanaf half een getrakteerd wordt op een of twee stukken Limburgse vlaai, dit jaar beschikbaar gesteld door de gemeente als dank voor het vele opschoonwerk in ons dorp. Daarbij ook nog een gratis kopje koffie, thee of een andere consumptie. We hopen dat het net zo gezellig wordt als vorig jaar, toen we onverwacht de Nepomuk onderscheiding van de Hopsjlokkers kregen!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over je opschoonwerk of materialen nodig hebben, neem dan maar contact op via mijn mailadres: hermgrd@gmail.com

Rest me te vermelden dat nieuwe opschoners altijd welkom zijn.

Bedankt voor je aandacht en voor je werk om Zjwame schoon te houden!

Groet-Herm Geraedts-coördinator van Haaj Zjwame Sjoon!-Dorpsraad Swalmen en MHVS.

MHVS ontvangt een cheque van de 125-jarige Rabobank

Namens de MHVS namen Charles Konings, Angelina Antić en Gerard Jonkman op 10 januari 2024 een cheque ter waarde van € 1.500,- in ontvangst voor de aanschaf van een nieuwe computer, scanner en printer. Onze oude apparatuur was bij een inbraak ontvreemd. Gezien de ouderdom van de gestolen apparaten en het eigen risico bood de verzekering geen uitkomst. Gelukkig had de Rabobank ter gelegenheid van haar bestaan als 125-jarige coöperatieve bank een zogenoemd Duurzaamheidsfonds, waarmee men eenmalig lokale organisaties kon ondersteunen in projecten.

De MHVS heeft in dat kader een succesvolle aanvraag gedaan. De komende tijd gaat de MHVS zorgvuldig bezien welke apparatuur we gaan aanschaffen voor de dienstverlening naar onze leden en andere belangstellenden.

Kerstwandeling 2023

Kerstwandeling vanuit Swalmen

De jaarlijkse Kerstwandeling in Swalmen op Tweede Kerstdag, 26 december a.s. start om 14.00 uur vanaf de kruising van Rookhuizen met de Hoesterweg; Rookhuizen is een zijweg van de weg van Swalmen naar Beesel. Vandaaruit zullen we, nadat iedereen welkom is geheten, vertrekken onder leiding van een gids voor een wandeling door het Swalmdal, Donderberg, Hansummerweerd, Maasdal en de Biesweerd.

We zullen mooie natuur zien en ook het nodige vertellen over de plannen van Rijkswaterstaat om een nieuwe uitmonding van de Swalm te gaan maken. Iedereen kan mee met de Kerstwandeling. Het wandeltempo zal niet hoog liggen. Denk wel aan heel goed schoeisel of laarzen, want door de vele regen dit jaar zijn de paden nat en modderig. De wandeling duurt tot 16.15 uur. Ruim over de helft van de route is er voor de deelnemers gratis Glühwein en warme chocomel.

Deze kerstwandeling wordt gezamenlijk georganiseerd door Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Aanvullende informatie is verkrijgbaar via secretaris@mhvs.nl of via Gerard Jonkman op 0475-503535. De informatie is tevens te vinden op www.ZjwameAktueel.nl en www.maas-enswalmdal.nl

Biejeingezeumerd 2023-4 is verschenen

Het nieuwste kwartaalblad van de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen
Naast verslagen van activiteiten, het verenigingsnieuws met o.a. het jaarprogramma, schenkingen, krijgt de lezer antwoord op vragen als:
– Waar houdt het bestuur van de MHVS zich zoal mee bezig. Voorzitter Toine Wuts vertelt over de plannen op de voormalige luchtmachtbasis Elmpt, de jachthaven in Asselt, industrieterrein Zevenellen en de nieuwste bedreiging van het Groenewoud.
– Waarom is de vliegenzwam geen zwam? Joke Geraedts-Buijs leerde veel tijdens de paddenstoelenwandeling o.l.v. Loe Giesen.
– Waardoor werd Pierre Mertens bang voor granaten? Uit de nalatenschap van mevr. Annie Mertens-Theunissen ontvingen we een handgeschreven document van haar echtgenoot als zeventienjarige.
– Waarom is het beekdal van de Swalm een perfecte leefplek voor de ijsvogel? Angelina Antiç-Dijcks bezocht het wandelpark en kwam op het idee om over alle daar te vinden boombeelden van dieren, gemaakt door kettingzaagkunstenaar Roel van Wijlick, een artikel te gaan schrijven. Als eerste de ijsvogel.
– Wie staan er op de foto uit 1974-1975 van klas 3a van de Lambertusschool met meester Wiel Meuffels?
– Hoe is het om ineens oog in oog te staan met een ree? Hans Simons beschrijft zijn ervaring en wist het dier te fotograferen.
– Wat voor interessants is er te melden over de maanden juli, augustus en september. Johanna Cox-Geraedts verzamelde alle artikelen en Riky Simons-Julicher maakte een selectie.
– Hoe ging het in 1956 toe bij de Missienaaikring in Swalmen? Pastoor Carolus Schmitz maakte een verslag van zijn bezoek aan deze dames.
– Waarom en voor wie kan zwerfafval gevaarlijk zijn? Angelina houdt een pleidooi voor het opruimen ervan.
– Hoe kwam fietshersteller en Gazelledealer Lei Jentjens omstreeks 1930 aan mini-boekjes waarop zijn naam stond gedrukt. Riky zocht het verhaal achter deze schenking aan de MHVS uit.
– Hoe staat het met ons kerstgevoel. Riky schreef er een gedicht over in ’t Zjwaams.
Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl; in de boekhandel en tijdens de openstelling in het verenigingslokaal op dinsdagmiddag.