Biejeingezeumerd 2024-1 is uit

Biejeingezeumerd 2024-1 verkrijgbaar

Het eerste nummer van de nieuwe jaargang van het tijdschrift van Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is verschenen met op de kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van Sef Slabbers van Swalmer locaties. Naast het verenigingsnieuws en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-Een verslag door Gerry Nijssen-Severens van de kerstwandeling op 26 december 2023, waaraan zo’n 60 personen meededen. Zij vertelt wat zij leerde van de gidsen Frans Tegels en Gerard Jonkman over de verlegging van de Swalmmonding in de Hansummerweerd en de ecologische processen die daar plaatsvinden, over dassenburchten, beversporen, huurvaarders en het meest noordelijke vakwerkhuisje van Limburg.
-Pómpe Coen: een naam van een loodgietersfamilie, die ook na honderd jaar nog voortleeft in Swalmen. Ursula Molewijk ging in gesprek met een aantal van zijn nazaten en wist de nodige interessante feiten en vermakelijke anekdotes te achterhalen. Hoe Coen in het vak van put- en pompenmaker is gerold, lid was van de Trèkveugel, de ouderlijke woning verbouwde van boerenbedrijf tot werkplaats, café, en winkel met huishoudelijke artikelen bijvoorbeeld.
-Ook in dit nummer het verhaal van Sjoera Meuter-Kusina, ’n maedje oet Rusland. Angelina Antić-Dijcks verdiepte zich eerst in de historie van de Sovjet-Unie, de inval van nazi-Duitsland en de anderhalf miljoen Russische dwangarbeiders die naar Duitsland werden gebracht. Sjoera was er daar een van. Angelina sprak met haar kinderen Alexandra en Peter en kon zo een boeiend verhaal samenstellen over hun moeder. Mooi om te lezen dat Sjoera na 27 jaar haar moeder terugzag in Canada en hoe de Swalmer gemeenschap geld bij elkaar bracht om die reis te bekostigen.
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2023. Johanna Cox-Geraedts knipt de artikelen uit, Riky Simons-Julicher zet de interessantste items bij elkaar. Het honderdjarig bestaan van Jack Martina marmer – en granietdesign, de poging tot eerherstel van wielrenner Mathieu Cordang, de driejaarlijkse ‘Carnavalist’ voor Hans Simons en Leon Hamans, het tienjarig bestaan van de Dorpsraad en het carnaval- en kerstnieuws komen onder anderen aan bod.
-Hans Simons neemt ons mee naar de Hout waar hij zich heeft verbaasd zich over de gaatjes langs het pad en op open plekken tussen de hei. Dit blijken ingangen te zijn van nesten van de grijze zandbij. Een onderwerp voor een nieuwe aflevering van Flora en fauna.
-Uit de oude doos een foto van de zesde klas van de Lambertusschool rond 1975: een groep jongens poseert voor een vrachtwagen van Magirus Deutz. Er ontbreekt nog een enkele naam.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl of in de boekhandel.