Biejeingezeumerd 2023-1 verkrijgbaar

Het eerste nummer van de zestiende jaargang van het tijdschrift van Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen is verschenen met op de nieuwe kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van Sef Slabbers van Swalmer locaties. Naast het verenigingsnieuws en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-Een verslag door Marc van Heijster van de kerstwandeling op 26 december 2022, waaraan zo’n 70 personen meededen. Hij vertelt wat hij leerde van gids Frans Tegels over de pijpleidingen nabij Herberg de Bos, het nut van plastic kappen rond jonge boompjes, het zogenaamde Wood-Wild-Web, de Swalmer Bosstrijd, de Trilzwam en waarom we herten eigenlijk niet zouden moeten bijvoederen.
-Een uitgebreid verslag van Swalmenaar Wim Suilen over zijn voetreis in drie etappes naar Santiago de Compostela, die hem over eeuwenoude paden en door een enorme verscheidenheid aan landschappen leidde.
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2022. Johanna Cox-Geraedts knipt de artikelen uit, Riky Simons-Julicher zet de interessantste items bij elkaar. De Zjwamer Revue, het olifantsgras waarmee papierfabriek Wepa gaat experimenteren, het vastelaovesmonumentenboek, Oekraïnse vluchtelingen in hotel Asselt en de kerstperiode komen onder anderen aan de beurt.
-Wat wordt er zoal geschonken aan onze vereniging. Bijvoorbeeld een glas-in-lood aandenken aan het 60-jarig huwelijksfeest van de ouders M. Konings en W. Geraedts, een bord van Jong Nederland van vóór 1978 en een ordner van kaartclub ‘Zondagmorgen Toepclub’ met jaarverslagen en boekhouding 1986 t/m 1995. Meestal uit de nalatenschap van overleden Swalmenaren. Mooi dat de nabestaanden aan de MHVS denken.
-Hoe komt het dat er in Swalmen best wel wat Indische families wonen? Angelina Antić-Dijcks, Ursula Molewijk en Els Janssen-van Avesaath interviewden Riet Molewijk-Eggels, die in 1962 trouwde met Benny Molewijk. Een inleiding over het wel en wee van Indonesië midden vorige eeuw, maar vooral het verhaal hoe Benny (1937-2013) in Swalmen het beste van zijn leven maakte na de gedwongen repatriëring in 1956. Een bijzonder openhartig verhaal.
-Uit de oude doos een foto van de reünie van de zesde klassers van de H. Hartschool in 1959. Er ontbreekt nog een enkele naam.
-Welke Swalmer kunstenaar kreeg in 1964 veel lovende woorden in Dagblad de Limburger? Dat was Frans Heijnen (1913-1981). Els Janssen-van Avesaath en Ursula Molewijk bezochten Tijs Suilen, die nu in het huis aan de Bosstraat woont waar Frans opgroeide, Peter Wouters, die herinneringen heeft aan de periode dat Frans zijn atelier had in de schuur bij restaurant de Zwaan en ook Louis Thissen, die nu eigenaar is van hoeve Zuidewijk Spick waar Frans later de poortwoning in gebruik had als atelier en waar nog kunstitems van hem te zien zijn.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl of in de boekhandel.