Biejeingezeumerd 2022-3

Biejeingezeumerd 2022 nr. 3 verschenen.


Biejeingezeumerd is het gezamenlijk verenigingsblad van Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Deze keer o.a. het verenigingsnieuws met enkele schenkingen, een in memoriam van Piet Colberts van de werkgroep Kruisen en Kapellen, een verslag van de Open Tuinendag op kasteel Hillenraad en het (restant)jaarprogramma. Verder:
-Wim van Diepen kwam tot de ontdekking dat de ondernemende vrouwen van de familie Colberts uit Belfeld het wel erg zwaar voor de kiezen hebben gehad. Een verhaal over de nakomelingen van Johannes Colberts en Anna Rijvers en hun nakomelingen.
-Uit de oude doos een foto van de in 2001 gehouden reünie van basisschool De Mortel/H.Hartschool in Swalmen.
– Els Janssen-van Avesaath dook in de historie van de in 1945 opgerichte buurtvereniging St. Lucas. Geniet van het smakelijk geschreven, uitvoerige verslag van een buurtavond in 1947 door toenmalig secretaris Johan van Ee, dat indertijd ook naar de vijf Swalmer militairen in Nederlands-Indië werd gestuurd.
-Wat gebeurde in Swalmen in april, mei en juni 2022. Wie kregen er een lintje in Swalmen, welk koor verzorgde een jubileumconcert en wat was het eerste evenement op het terrein achter het stationsgebouw?
-Naar aanleiding van het artikel over de boombeelden in nr 2 werden nog twee beelden van Roel van Wijlick in Swalmen getipt.
-Een lezeres stuurde een krantenartikel met foto uit 1973 met als kop ‘Gekke records gebroken’. En daarbij de vraag wie er meer over weet te vertellen.
-In de rubriek ‘Zo was het’ een foto van de Markt in Reuver in de jaren 60 en dezelfde plek na de recente renovatie.
-Van Lisa Naus het dialectgedicht ‘Lere’. Door de lesse van ’t laeve maaks se dich vanalles eige waat se neet op sjool höbs geleerd.
-Het AEZEL-project begint steeds meer vorm te krijgen. De afkorting staat voor Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen. De site www.aezel.eu is een eldorado voor liefhebbers van erfgoedinformatie, genealogie, begraafplaatsen, grafheuvels, stolpersteine enz. Zoeken in de database is leuk en leerzaam.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Exemplaren voor niet-leden zijn verkrijgbaar via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.