Biejeingezeumerd 2022-1 is verschenen

Het eerste nummer van de vijftiende jaargang van het gezamenlijk tijdschrift van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is verschenen met op de nieuwe kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van locaties uit ons werkgebied. Naast het verenigingsnieuws met o.a. een bericht over de fusievoortgang en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-Hoe verging het onze jongens in Nederlands Indië tussen 1946 en 1950? Wim Rovers interviewde in 2017 de vorig jaar overleden Reuverse militair Wiel Strous. In het eerste deel leven we mee met de de bemanning tijdens de 35 dagen durende zeereis. En waarom kwam Neptunus aan boord?
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2021. Wie kreeg De Swalmenaar uitgereikt?
-Wat wordt er zoal geschonken aan onze vereniging. Onder anderen een vaandel uit 1979 van zaate hermenie De Lètste Aom, met bijhorend verhaal van Jack van Gerven. En meteen ook een foto voor de oude doos. Verder een nota uit 18 mei 1880 uit het archief van De Koet in Swalmen.
-In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd er ijverig toneelgespeeld in Swalmen. Els Janssen-van Avesaath dook in de geschiedenis van het Midden-Limburgs Volkstoneel. Er werden toneelstukken opgevoerd met titels als Gebroeders Kalkoen, Het witte legioen, Als een poesje, of Amor verhandelt Peppels. Als je de korte inhoudbeschrijvingen leest, weet je dat dat lachen moet zijn geweest voor het publiek.
-Annelies Hermans hield een interview met Sjraar van Beek over zijn bedrijf De Wassum op de Beatrixhoeve achter Boukoul. Hoewel hij 1500 schapen op deze locatie houdt, noemt hij zichzelf geen herder, maar ecoloog, eigenaar van een begrazingsbedrijf en landschapsbeheerder. Iets positiefs teweeg brengen voor het milieu is zijn passie.
-Nabij de buurtschap Ronckenstein heeft de gemeente Beesel een plek beschikbaar gesteld voor de aanleg van een burgerbos. Jan Vullers vertelt over de bedoeling van dit project om elk jaar een aantal bomen te planten die herinneren aan een speciale gebeurtenis in het leven van mensen.
-Uit het MHVS-archief is door Els Janssen-van Avesaath een lijst van namen en adressen van Swalmer bewoners samengesteld die tijdens de evacuatie in Boijl verbleven. Heel graag vernemen ze in Boijl of er nog mensen zijn die daar toendertijd verbleven en hun verhaal zouden willen vertellen.
-Twee gedichten over dezelfde boom op de hoek Kruiskamp/Oudeweg in Swalmen. Een Nederlandstalig van mevr. An Geenen-Geraedts uit 1973 en een dialectgedicht van Els Janssen-van Avesaath in de coronatijd.
-Soms kom je een leuke foto tegen waarbij je je afvraagt wie daarop staan afgebeeld. Dat overkwam Frits Hebben bij het zien van een duikfoto van zwembad De Bercken. Peter Simons wist hem een en ander te vertellen over een onofficiële duikclub rond 1968.
-In Belfeld werd in 1945 het café van Ben en Trautje Jacobs aan de Rijksweg Zuid totaal vernield door het oorlogsgeweld. Wim van Diepen wist echter de nodige gegevens en anekdotes te achterhalen, onder anderen over hun bekendste gast, de schilder Kees Baard.
-Uit de nalatenschap van Mathieu Simons kreeg de MHVS van diens dochter Marleen Suilen-Simons een fraaie ganglamp: een bronzen frame met gekleurd glaswerk. Marleen vertelde aan Els Janssen-van Avesaath over het leven en werk van haar vader.
-In Beesel heeft een gebied nabij de Bovenste Solbergweg de naam Caeffert. Paul Bloemen legt uit waarom hij een Latijnse verklaring vermoedt voor dit gebied en tevens voor de nabijgelegen vijver, de Mortel genaamd.
Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel.