Biejeingezeumerd 2021-3

Biejeingezeumerd 2021 nr. 3 verschenen

Biejeingezeumerd is het gezamenlijk verenigingsblad van Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Deze keer o.a.: het verenigingsnieuws met een mooie schenking, een gewaardeerde vrijwilliger, het jaarprogramma en de schoonmaakactie op 16 oktober.
-Uit de oude doos een foto van een vijfde of zesde klas meisjes van de Heilig Hartschool in Swalmen in 1952. Wie herkent hen?

-Els Janssen-van Avesaath las in een Swalmbode uit 1959 wat een goede huisvrouw dient te weten over motten en mottenbestrijding.
-De kroniek van Swalmen met o.a. de tiny houses die in het bedrijf van Reuvernaar Patrick Lemmen gemaakt worden in Swalmen, wie kregen er een lintje in Swalmen, enkele gouden en diamanten bruidsparen.
-Wim Hoezen noteert voor de laatste keer Beesel/Belfeldse gerichtsprotocollen uit de 18de eeuw. Lees welke boete Nees Quiten in 1738 moet betalen voor haar buitenechtelijke zwangerschap.
-Paul Bloemen dook in de historie van het woord ‘aek’ en vertelt wat ‘Get oet de aek drejje’ betekent. Dat laatste kan overigens alleen in het Belfelds/Beesels/Ruivers en Zjwaams. In het Nederlands kan niemand iets uit azijn draaien.
‘Mien eerste wäördjes’, het voorleeswoordenboekje in het Zjwaams voor peuters en kleuters gaat in herdruk. Vanaf half oktober is het weer verkrijgbaar.
-Mooi dat het damhert en de twee runderen in het Kerkebroek mogen blijven tot het hert spontaan wegtrekt of komt te overlijden. Resultaat van een positief onderhoud tussen gemeente en buurtbewoners.
-Hans Simons liet zich inspireren door de vele gezichten van een duivelse herfst. Al eens heksenboter ofwel trollenkots zien wandelen?
-De boerderij uit 1769 aan de Mergelstraat in Belfeld is onderwerp van het artikel van Wim van Diepen. Hij beschrijft de opeenvolgende bewoners en vertelt bijvoorbeeld wat de functie was van het Mariabeeldje in de nis boven de voordeur tijdens de Franse overheersing.
-Els Janssen-van Avesaat en Thijs op den Camp beschrijven de geschiedenis van Herberg de Uitspanning toet kefee Thijs en Wilma, het populaire café aan de Rijksweg Zuid in Swalmen. We lezen over de opeenvolgende uitbaters en waarom J. Janssen, die naast uitbater ook gemeentesecretaris was, zijn functie in 1896 kwijtraakte.
-Jan Ickenroth verzamelde nog de nodige info over de Antoniuskapel in Reuver. Waarom moest het in 1933 van de toenmalige plek verwijderd worden?
-Wie weet er nog dat margarine vroeger in een houten kistje werd bewaard en dat deze kistjes in 1925 door kinderen in elkaar werden gezet? Jos Alers heeft er nog een in zijn bezit. Leuk om te bewaren.
-Een informatief artikel over het collectief zonnedakproject van RoerOm Energie.
-In de rubriek ‘Zo was het’ een foto van de firma Alers-Suilen aan de Stationsstraat uit de jaren ’50.
-Van Lisa Naus het gedicht ‘Kirmes’ uit haar bundel ‘100 Daag Drök’.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Exemplaren voor niet-leden zijn verkrijgbaar via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.