Biejeingezeumerd 2021-2

Biejeingezeumerd 2021-2 beschikbaar.

Het tweede nummer van de veertiende jaargang van het gezamenlijk tijdschrift van Heemkunde Vereniging Maas- en Swalmdal en Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen is verschenen. Naast het verenigingsnieuws, foto’s, schenkingen en het jaarprogramma (onder voorbehoud) staan er weer de nodige interessante artikelen in.

-Wim van Diepen vindt het bijzonder spijtig dat hotel Juliana aan het Koninginneplein in Belfeld eind 2020 voorgoed gesloten is wegens gebrek aan opvolging. Hij dook in de geschiedenis van het pand en zijn bewoners die terugvoert naar 1870.
-Wiel Luys vraagt zich af waarom er een houten bruggetje ligt over een diepe greppel in de Bercken in Reuver; je kunt er ook gewoon omheen lopen. Het verhaal erachter voert ons terug naar september 1944 toen aan de Maas-Rur-Steilhang-Elmpterwald Stellung werd gewerkt. -Koning Willem II bezocht in 1841 Limburg. Jan Ickenroth achterhaalde welke route daarbij door ons werkgebied werd gevolgd en wie er op welke manier acte de presence gaven. Lees in het verslag waardoor Zijne Majesteit vooral werd getroffen.
-Wat gaat er gebeuren met het hertje en de Galloway-runderen in het begrazingsgebied langs de Swalm tussen Otterpad en Groenewoud? Herm Geraedts houdt de vinger aan de pols.
-Nieuwsgierig naar zoveel mogelijk informatie over Nederlandse kastelen? Wiel Luys ontdekte een aantal websites met interessante zoekfuncties.
-Bestaat er een historisch koninklijk sieraad dat gebaseerd is op brempeulen? Hans Simons kwam daarachter op zijn speurtocht naar informatie over de brem.
-Geïnteresseerd in smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel? De Herenboerencoöperatie Roermond is op zoek naar een geschikte locatie voor een Herenboerderij, een boer die de dagelijkse leiding heeft en een flink aantal huishoudens dat mee wil participeren.
-Annelies Hermans interviewde Bertien van Melick en José Tegels van zorgboerderij Middelhof in Swalmen. We krijgen zo een mooi inkijkje in de zorg die er verleend wordt aan mensen met een beperking.
-Fuuëchele? Wat is dat voor een woord? Paul Bloemen zocht uit waar het vandaan komt en wat het betekent.
-Gemeenteraadslid Keubke Luijten werd in 1928 ontvoerd door boze Boukoulnaren. Waarom dat gebeurde is te lezen in het door Els Janssen-van Avesaath vertelde verhaal.
-Michael Robert uit Bonn en oorspronkelijk uit Breyell stuurde een vertaling in zijn Breyells Platt van het verhaal ‘Wazelvötje’ van Riky Simons-Julicher. Leuk om deze verhalen naast elkaar te zien en de dialecten te vergelijken.
-Uit de oude doos komt een groepsfoto uit 1936 met feestende schutters van St Gregorius en St Sebastianus uit Beesel nadat ze het OLS in Grathem hebben gewonnen. In hun midden dokter H. Crasborn.
-“De kerk van het Woord Gods te Swalmen kan zonder meer tot een hoogtepunt van hedendaagse kerkbouw worden gerekend.” Een zin uit een artikel in een architectuurtijdschrift uit 1967. Els Janssen-van Avesaath zocht alle informatie over de totstandkoming van dit gebouw bij elkaar. Ook is een pagina gewijd aan de persoonlijke verdiensten van pastoor Martin Niessen.
-En wie herinnert zich nog de situatie aan het veer Beesel/Kessel voor de oorlog met hoeve/café De Schans?
Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl, info@maas-enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.