Biejeingezeumerd 2021-1.

April 2021.

Biejeingezeumerd 2021-1 verkrijgbaar.

 

Het eerste nummer van de veertiende jaargang van het gezamenlijk tijdschrift van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is verschenen met op de vernieuwde kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van locaties uit ons werkgebied.
Naast het verenigingsnieuws met o.a. een In memoriam voor Nic Douben en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-‘Klaar-overs’ zie je niet meer bij drukke oversteekplekken staan. Margriet Jacobs-Timmermans brigadierde bijna 25 jaar en vertelde daar uitgebreid over met Angelina Antić-Dijcks en Els Janssen-van Avesaath.
-Eveneens van Angelina en Els een verhaal over een bijzondere schenking aan de MHVS, namelijk een bokaal van keramiek uit het atelier van St. Joris. Welk team van welke vereniging won die in 1944 en waar verbleef deze bokaal al die tijd?
-Hans Simons vulde een bladzijde met leuke weetjes over de vink. Welk melodietje koppelt men in Swalmen aan het riedeltje van deze vogel en waarom heet een luistervink zo?
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2020.
-Wim van Diepen zocht informatie over de Passerhof nabij het oorspronkelijk natuurgebied de Aalsbeek in Belfeld. De familie Benders opende er vrij snel na de aankoop in 1883 een herberg.
-Twee dialectgedichten deze keer. Els Janssen-van Avesaath schrijft over een gevelde reus in ’t Brook in Wielder; Lisa Naus typeert de huidige coronaperiode en biedt de lezer hoop voor ‘Sjtrakkes’.
-Uit de oude doos komt deze keer een foto van het Hopsjlokkersgezelschap uit 1989 met prins Fons I. Enkele namen ontbreken nog.
-Wim Hoezen laat ons weer meegenieten van een aantal 17de en 18de-eeuwse gerichtsprotocollen. Wie maakten in 1696 ‘crackeel en oploop’ in het huis van Jan Cruijsbergh en waarom werd Geurt Cruijsberg in datzelfde jaar ontslagen als schepen?
-Paul Bloemen vroeg zich af wat de oorsprong is van de uitdrukking ‘Emes de worm zaegene’. En wat heeft dat te maken met het groepje steenpuisten, genaamd ‘negenuiger’. Hij schreef daar een zeer interessante verhandeling over.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel. Onze verenigingslokalen zijn vanwege de coronamaatregelen momenteel gesloten.