Op deze pagina vindt U het laatste nieuws van de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen.

Wij trachten U als lezer zoveel mogelijk op de hoogte te houden over activiteiten, tentoonstellingen, publicaties etc. Tevens kunt U veel van deze nieuwsitems vinden op onze Facebookpagina www.facebook.nl/mhvs.swalmen.

Oktober 2021:

Maak Zjwame schoon!

De opruimactie, gehouden op 16 oktober j.l., was een groot succes. Door 38 personen werden ruim 40 zakken met afval verzameld. Wordt vervolgd.
Met dank aan Marjan Blom voor de gemaakte foto’s.
Help mee; houd héél Swalmen schoon!

Oktober 2021:

Wandeling van de Nacht van de Nacht in Swalmen

Wederom organiseren de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen en de Heemkunde Vereniging Maas- en Swalmdal in het kader van de Nacht van de Nacht een nachtwandeling om aandacht te vragen voor het belang van nachtelijke duisternis. Dit jaar starten we op zaterdag 30 oktober a.s. om 21.30 uur vanaf de parkeerplaats naast het gebouw het Groenewoud, Groenewoud 4 te Swalmen. De wandeling zal tot ca. 23.30 uur duren. Na afloop van de wandeling is er de gelegenheid voor een gezellige nazit bij een kampvuurtje.
In en rondom het Groenewoud zullen we onder leiding van een gids een nachtwandeling maken door de bossen. We zullen tijdens deze wandeling op allerlei manieren gebruik maken van onze zintuigen om ondanks de nachtelijke duisternis, toch goed en veilig te wandelen. Ook zullen we aandacht besteden aan de dieren die 's nachts actief zijn, zoals vleermuizen, wilde zwijnen en uilen. Eveneens zullen we kijken naar de verschijnselen die juist de nachtelijke duisternis 'lichter' maken. Op zaterdag 30 oktober is het bijna nieuwe maan. We zullen slechts een sikkeltje zien van de maan en als er volop bewolking is, dan zal het behoorlijk duister zijn. Dit maakt de wandeling alleen maar extra spannend. Al de activiteiten zullen Corona-proof gedaan worden.
Wie wil deelnemen dient zich aan te melden. Dat kan per mail: gencjonkman@gmail.com.
De besturen van de MHVS en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal

Oktober 2021:

Leden vertellen over hun passie

Na een verplichte pauze vanwege corona, is het tijd om de verenigingsactiviteiten weer op te starten. Drie leden gaan iets vertellen over hun hobby.
De avond bestaat uit drie presentaties van elk ca. 20 minuten, die betrekking hebben op de natuur.
Frans Tegels vertelt over een onderhoudsarme tuin voor de insecten.
Jan v. Rijswick’s presentatie gaat over het beslaan van Belgische trekpaarden.
Wiel Aelen laat u genieten van het rijke vogelleven in de gemeente Beesel.
De avond wordt gehouden op dinsdag 14 december om 20.00 uur in het nieuwe verenigingslokaal van de HVMS: Innofabriek Dr. Poelsstraat 6, 5953 NP Reuver. Leden beider verenigingen hebben gratis toegang. Niet leden € 3,00 p/p.

Oktober 2021:


Herdruk ‘Mien eerste wäördjes’ van de pers

Vanaf 15 oktober is het weer verkrijgbaar: het voorleeswoordenboekje voor peuters en kleuters in het Zjwaams. Omdat er nog geregeld vraag naar is in de boekhandels in Swalmen en Roermond, Veldekekring Roermond heeft daarom samen met de MHVS besloten een herdruk uit te geven.

Ook Veldekekring Echt sluit aan met een eigen in het Echts vertaalde uitgave. Het boekje is erg gevraagd als kraamcadeautje, maar door de korte vierregelige versjes bij aansprekende illustraties helemaal geschikt om voor te lezen aan peuters en kleuters. We willen natuurlijk graag dat onze kinderen met het Zjwaams in aanraking komen. En met de feestdagen op komst is het niet gek om het alvast in huis te hebben.

De presentatie van de Zjwaams/Remunjse versie vindt plaats op vrijdag 15 oktober om 10.00 uur in Boekhuis De kleine Tovenaar in Maasniel.
Daarna is het boekje te koop bij Van Heijster en in de Roermondse boekhandels voor € 12,50. Leden van de MHVS kunnen in het verenigingslokaal op dinsdagmiddag één exemplaar kopen voor € 10,-.
Dat worden vast weer mooie momenten met uw peuter of kleuter. Maar ook iets oudere kinderen zullen het graag willen (voor)lezen.

Oktober 2021:


Biejeingezeumerd 2021-3 beschikbaar.

Biejeingezeumerd is het gezamenlijk verenigingsblad van Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Deze keer o.a.: het verenigingsnieuws met een mooie schenking, een gewaardeerde vrijwilliger, het jaarprogramma en de schoonmaakactie op 16 oktober.
-Uit de oude doos een foto van een vijfde of zesde klas meisjes van de Heilig Hartschool in Swalmen in 1952. Wie herkent hen?
-Els Janssen-van Avesaath las in een Swalmbode uit 1959 wat een goede huisvrouw dient te weten over motten en mottenbestrijding.
-De kroniek van Swalmen met o.a. de tiny houses die in het bedrijf van Reuvernaar Patrick Lemmen gemaakt worden in Swalmen, wie kregen er een lintje in Swalmen, enkele gouden en diamanten bruidsparen.
-Wim Hoezen noteert voor de laatste keer Beesel/Belfeldse gerichtsprotocollen uit de 18de eeuw. Lees welke boete Nees Quiten in 1738 moet betalen voor haar buitenechtelijke zwangerschap.
-Paul Bloemen dook in de historie van het woord ‘aek’ en vertelt wat ‘Get oet de aek drejje’ betekent. Dat laatste kan overigens alleen in het Belfelds/Beesels/Ruivers en Zjwaams. In het Nederlands kan niemand iets uit azijn draaien.
‘Mien eerste wäördjes’, het voorleeswoordenboekje in het Zjwaams voor peuters en kleuters gaat in herdruk. Vanaf half oktober is het weer verkrijgbaar.
-Mooi dat het damhert en de twee runderen in het Kerkebroek mogen blijven tot het hert spontaan wegtrekt of komt te overlijden. Resultaat van een positief onderhoud tussen gemeente en buurtbewoners.
-Hans Simons liet zich inspireren door de vele gezichten van een duivelse herfst. Al eens heksenboter ofwel trollenkots zien wandelen?
-De boerderij uit 1769 aan de Mergelstraat in Belfeld is onderwerp van het artikel van Wim van Diepen. Hij beschrijft de opeenvolgende bewoners en vertelt bijvoorbeeld wat de functie was van het Mariabeeldje in de nis boven de voordeur tijdens de Franse overheersing.
-Els Janssen-van Avesaat en Thijs op den Camp beschrijven de geschiedenis van Herberg de Uitspanning toet kefee Thijs en Wilma, het populaire café aan de Rijksweg Zuid in Swalmen. We lezen over de opeenvolgende uitbaters en waarom J. Janssen, die naast uitbater ook gemeentesecretaris was, zijn functie in 1896 kwijtraakte.
-Jan Ickenroth verzamelde nog de nodige info over de Antoniuskapel in Reuver. Waarom moest het in 1933 van de toenmalige plek verwijderd worden?
-Wie weet er nog dat margarine vroeger in een houten kistje werd bewaard en dat deze kistjes in 1925 door kinderen in elkaar werden gezet? Jos Alers heeft er nog een in zijn bezit. Leuk om te bewaren.
-Een informatief artikel over het collectief zonnedakproject van RoerOm Energie.
-In de rubriek ‘Zo was het’ een foto van de firma Alers-Suilen aan de Stationsstraat uit de jaren ’50.
-Van Lisa Naus het gedicht ‘Kirmes’ uit haar bundel ‘100 Daag Drök’.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Exemplaren voor niet-leden zijn verkrijgbaar via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.


Oktober 2021: Aquarellen Sef Slabbers in St. Jan Baptist

De Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen laat u het komende halfjaar genieten van aquarellen gemaakt door Sef Slabbers uit Swalmen.

In het restaurant zijn onder andere de St. Lambertuskerk, Graeterhof, de Fuu, de Zwaan en het Gemeentehuis te bewonderen.
Aan de muur van de kapsalon hangen aquarellen van de St. Dionysiuskerk te Asselt, kasteel Hillenraad, en kerk ‘Het Woord Gods’, Swalmen.

September 2021:

Steun de MHVS bij de Rabo ClubSupport

Vanaf 4 oktober start de Rabobank Roermond-Echt weer de Grote Clubactie ter ondersteuning van het verenigingsleven. De leden van de Coöperatieve Rabobank kunnen hun stem tot 25 oktober uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij willen steunen. Ieder lid mag 5 stemmen uitbrengen, waarvan max. 2 stemmen op een en dezelfde deelnemer.
Wij hopen dat ook de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen uw steun mag ontvangen. De MHVS kan zich met deze steun, financieel vertaald door deze bank, blijvend inzetten voor natuur, landschap, cultuurhistorie en heemkunde. Hiermee kunnen we voor de mensen van Swalmen, Boukoul en Asselt excursies verzorgen, open monumentendagen organiseren, tentoonstellingen samenstellen, publicaties maken en zorgen dat de rijke historie van Swalmen levend blijft.
Daarom vragen wij uw stem bij de Grote Clubactie. Steun ons door hier te stemmen.

September 2021: Update maak Zjwame schoon.

Film gemaakt door Joey van de Beek


Augustus 2021:


Maak Zjwame schoon!

Zoals uit eerdere berichten bekend, wordt er op zaterdag 16 oktober een opschoonactie gehouden om het zwerfvuil uit de natuur en de straten van Swalmen zo goed mogelijk te verwijderen!
We komen bijelkaar op de Markt, om 9.45 uur. Van 10 uur tot ongeveer 13 uur hopen we met veel handen ons dorp schoner te maken en hopelijk helpt dat ook voor de toekomst. De gemeente ondersteunt ons met hesjes, vuilniszakken etc., maar deelnemers moeten zelf voor tuin- of werkhandschoenen zorgen.
We willen van te voren graag weten hoeveel mensen er mee gaan doen, zodat we voldoende spullen hebben en een planning kunnen maken.
Geef u daarom op voor 10 oktober via secretariaat@dorpsraadswalmen.nl of via info@mhvs.nl.
We hopen op een grote deelname! Dorpsraad Swalmen en Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen.

Juli 2021:


‘Mien eerste wäördjes’ in herdrök.

“Ich haaj gaer det beukske in ’t plat mit die versjes op rijm”. “Det sjpiet mich, mevrouw/meneer, mer det is al jaore oetverkoch”. “Waat jaomer, det haaj ich gaer es kraomkedootje gehad veur…”

Zo geit ’t regelmaotig inne winkels wo ze kinjerbeukskes verkoupe. Al de in 2016 gedrökte exemplare wore in korte tied weg. Intösse zin d’r de neudige nuuj kiendjes oppe werreld gekómme. En die mótte natuurlik ouch plat lere kalle.

De Milieu-en Heemkundevereniging Zjwame haet daoróm beslaote same mit Veldeke Remunj en Veldeke Ech ‘ne herdrök te laote versjiene. Dae sjteit gepland veur oktober 2021.

V’r haje uch oppe heugde.

‘Mien eerste wäördjes’ in herdruk

“Ik had graag dat boekje in het dialect met die versjes op rijm’. “Dat spijt me, mevrouw/meneer, maar dat is al jaren uitverkocht”. “Wat jammer, dat had ik graag als kraamcadeautje gehad voor …”

Zo gaat dat regelmatig in de winkels waar ze kinderboeken verkopen. Alle in 2016 gedrukte exemplaren waren in korte tijd weg. Ondertussen zijn er veel kinderen geboren. En die moeten natuurlijk ook dialect leren spreken.

De Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen heeft daarom besloten, samen met Veldeke Roermond en Veldeke Echt, een herdruk te laten verschijnen. Deze staat gepland voor oktober 2021.

Wij houden u op de hoogte.

Juli 2021:Biejeingezeumerd 2021-2 beschikbaar.

Het tweede nummer van de veertiende jaargang van het gezamenlijk tijdschrift van Heemkunde Vereniging Maas- en Swalmdal en Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen is verschenen. Naast het verenigingsnieuws, foto’s, schenkingen en het jaarprogramma (onder voorbehoud) staan er weer de nodige interessante artikelen in.

-Wim van Diepen vindt het bijzonder spijtig dat hotel Juliana aan het Koninginneplein in Belfeld eind 2020 voorgoed gesloten is wegens gebrek aan opvolging. Hij dook in de geschiedenis van het pand en zijn bewoners die terugvoert naar 1870.
-Wiel Luys vraagt zich af waarom er een houten bruggetje ligt over een diepe greppel in de Bercken in Reuver; je kunt er ook gewoon omheen lopen. Het verhaal erachter voert ons terug naar september 1944 toen aan de Maas-Rur-Steilhang-Elmpterwald Stellung werd gewerkt. -Koning Willem II bezocht in 1841 Limburg. Jan Ickenroth achterhaalde welke route daarbij door ons werkgebied werd gevolgd en wie er op welke manier acte de presence gaven. Lees in het verslag waardoor Zijne Majesteit vooral werd getroffen.
-Wat gaat er gebeuren met het hertje en de Galloway-runderen in het begrazingsgebied langs de Swalm tussen Otterpad en Groenewoud? Herm Geraedts houdt de vinger aan de pols.
-Nieuwsgierig naar zoveel mogelijk informatie over Nederlandse kastelen? Wiel Luys ontdekte een aantal websites met interessante zoekfuncties.
-Bestaat er een historisch koninklijk sieraad dat gebaseerd is op brempeulen? Hans Simons kwam daarachter op zijn speurtocht naar informatie over de brem.
-Geïnteresseerd in smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel? De Herenboerencoöperatie Roermond is op zoek naar een geschikte locatie voor een Herenboerderij, een boer die de dagelijkse leiding heeft en een flink aantal huishoudens dat mee wil participeren.
-Annelies Hermans interviewde Bertien van Melick en José Tegels van zorgboerderij Middelhof in Swalmen. We krijgen zo een mooi inkijkje in de zorg die er verleend wordt aan mensen met een beperking.
-Fuuëchele? Wat is dat voor een woord? Paul Bloemen zocht uit waar het vandaan komt en wat het betekent.
-Gemeenteraadslid Keubke Luijten werd in 1928 ontvoerd door boze Boukoulnaren. Waarom dat gebeurde is te lezen in het door Els Janssen-van Avesaath vertelde verhaal.
-Michael Robert uit Bonn en oorspronkelijk uit Breyell stuurde een vertaling in zijn Breyells Platt van het verhaal ‘Wazelvötje’ van Riky Simons-Julicher. Leuk om deze verhalen naast elkaar te zien en de dialecten te vergelijken.
-Uit de oude doos komt een groepsfoto uit 1936 met feestende schutters van St Gregorius en St Sebastianus uit Beesel nadat ze het OLS in Grathem hebben gewonnen. In hun midden dokter H. Crasborn.
-“De kerk van het Woord Gods te Swalmen kan zonder meer tot een hoogtepunt van hedendaagse kerkbouw worden gerekend.” Een zin uit een artikel in een architectuurtijdschrift uit 1967. Els Janssen-van Avesaath zocht alle informatie over de totstandkoming van dit gebouw bij elkaar. Ook is een pagina gewijd aan de persoonlijke verdiensten van pastoor Martin Niessen.
-En wie herinnert zich nog de situatie aan het veer Beesel/Kessel voor de oorlog met hoeve/café De Schans?
Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl, info@maas-enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.

Juni 2021:

Vakantiesluiting verenigingsgebouw..

In verband met de zomervakantie is ons verenigingslokaal, Stationsstr. 15 in de maanden juli en augustus gesloten.

Mei 2021:

MHVS en Dorpsraad Swalmen organiseren opschoonactie!

Wie ergert er zich niet aan: het zwerfvuil dat op veel plaatsen in onze gemeente te pas, en vooral te onpas gedumpt wordt. Het lijkt er zelfs op dat er de laatste jaren een toename te bespeuren is in het (zwerf)afval dat her en der wordt achtergelaten.

MHVS en Dorpsraad Swalmen willen daarom in het najaar (waarschijnlijk in de eerste helft van oktober) een actie op touw zetten om op een zaterdagmorgen met zoveel mogelijk vrijwilligers (delen van) Swalmen te ontdoen van het rondslingerende afval. We beseffen goed dat we hiermee helaas het zwerfafvalprobleem niet structureel kunnen oplossen. Maar hopelijk draagt het wel bij aan de bewustwording van deze zichtbare vervuiling en daarmee het voorkomen ervan.

We zullen te zijner tijd nadere informatie verstrekken over precieze datum, tijdstip en locatie. Maar wie zich nu al wil aanmelden hiervoor kan dat doen via info@mhvs.nl of via secretariaat@dorpsraadswalmen.nl


Mei 2021:

De geplande Hemelvaartsdagfietstocht in mei én Open Tuinendag kasteel Hillenraad in juni zijn verplaatst naar 2022.

April 2021:

Foto's in woonzorgcentrum Amaliahof I en II en Zorgcentrum St. Jan Baptist: te zien tot en met oktober 2021.

April 2021:

Biejeingezeumerd 2021-1 verkrijgbaar.

Het eerste nummer van de veertiende jaargang van het gezamenlijk tijdschrift van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is verschenen met op de vernieuwde kaft twee toepasselijke foto’s en een drietal schilderijen van locaties uit ons werkgebied.
Naast het verenigingsnieuws met o.a. een In memoriam voor Nic Douben en het jaarprogramma staan er weer verschillende interessante artikelen in, uiteraard voorzien van het nodige fotomateriaal.
-‘Klaar-overs’ zie je niet meer bij drukke oversteekplekken staan. Margriet Jacobs-Timmermans brigadierde bijna 25 jaar en vertelde daar uitgebreid over met Angelina Antić-Dijcks en Els Janssen-van Avesaath.
-Eveneens van Angelina en Els een verhaal over een bijzondere schenking aan de MHVS, namelijk een bokaal van keramiek uit het atelier van St. Joris. Welk team van welke vereniging won die in 1944 en waar verbleef deze bokaal al die tijd?
-Hans Simons vulde een bladzijde met leuke weetjes over de vink. Welk melodietje koppelt men in Swalmen aan het riedeltje van deze vogel en waarom heet een luistervink zo?
-Zijn er nog speciale dingen gebeurd in Swalmen? U leest het in de kroniek van Swalmen van de laatste drie maanden van 2020.
-Wim van Diepen zocht informatie over de Passerhof nabij het oorspronkelijk natuurgebied de Aalsbeek in Belfeld. De familie Benders opende er vrij snel na de aankoop in 1883 een herberg.
-Twee dialectgedichten deze keer. Els Janssen-van Avesaath schrijft over een gevelde reus in ’t Brook in Wielder; Lisa Naus typeert de huidige coronaperiode en biedt de lezer hoop voor ‘Sjtrakkes’.
-Uit de oude doos komt deze keer een foto van het Hopsjlokkersgezelschap uit 1989 met prins Fons I. Enkele namen ontbreken nog.
-Wim Hoezen laat ons weer meegenieten van een aantal 17de en 18de-eeuwse gerichtsprotocollen. Wie maakten in 1696 ‘crackeel en oploop’ in het huis van Jan Cruijsbergh en waarom werd Geurt Cruijsberg in datzelfde jaar ontslagen als schepen?
-Paul Bloemen vroeg zich af wat de oorsprong is van de uitdrukking ‘Emes de worm zaegene’. En wat heeft dat te maken met het groepje steenpuisten, genaamd ‘negenuiger’. Hij schreef daar een zeer interessante verhandeling over.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl; info@maas.enswalmdal.nl of in de boekhandel. Onze verenigingslokalen zijn vanwege de coronamaatregelen momenteel gesloten.

Maart 2021:

De bidprentjes zijn bijgewerkt en voor iedereen toegankelijk.

Februari 2021:

Belangrijk! In verband met de onzekere situatie rondom Covid-19, is besloten de jaarvergadering tot nader bericht uit te stellen. Geef het door! Wij berichten u zodra we meer weten.

December 2020:


Biejeingezeumerd 2020-4 is verschenen.

Het nieuwste gezamenlijk kwartaalblad van de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal is verschenen. Naast het verenigingsnieuws met o.a. het jaarprogramma krijgt de lezer antwoord op vragen als:
-Waarom werden de bevrijdingsfeesten in Swalmen pas in september 1945 gevierd? Te lezen in het verslag van de tentoonstelling; 75 jaar bevrijding.
-Wat is er onlangs zoal geschonken aan de MHVS?
-Hoe ontzettend giftig kan een tijgerslang zijn. Lei Litjens vertelt het in deze laatste aflevering van 'Wij verlieten ons vaderland'.
-Benieuwd hoe de plek waar u nu woont er in 1840 uitzag? Zoek de kadastrale informatie op in Aezel.eu.
-Zijn er toekomstplannen voor kasteel Hillenraad? Werkt er nog een rentmeester, tuinman of jachtopziener zoals voorheen? Hoe ver reikt het grondbezit van Hillenraad? Hoe is de toestand van de bijbehorende bossen? De huidige eigenaren Thibaud de Guerre en Anastasia de Marchant et d'Ansembourg geven op deze en nog veel meer vragen openhartig antwoord in een uitgebreid interview.
-Wie deden er in 1958 zoal mee aan het door de Hopsjlokkers georganiseerde buuttekampioenschap en waarom deden Fred Ruyten en Dick Peters niet mee? Een bericht uit de Swalmbode van 11 jan. 1958.
-Hoeveel Reuverse, Beeselse en Swalmer jongemannen deden dienst in Nederlands Indie in 1948, hoe verging het hun en hoe werden ze van informatie van het thuisfront voorzien? De werkgroep 'bijzondere etalageprojecten' heeft 'Onze jongens in Indie' als nieuw onderwerp gekozen.
-Wie staan er op een groepsfoto van Carnaval 1955 in Reuver-Offenbeek? Daarop hoopt de redactie antwoord te krijgen van lezers.
-Waarom halen we met Kerstmis graag groen in huis en welke planten horen daar van oudsher bij?
-Wie kregen de pauselijke onderscheiding Pro ecclesia et Pontifice en wat gebeurde zoal in Swalmen in de maanden juli, augustus en september?
-Wie werd op 1 juni 1739 sonder eenighe de minste redenen mit de haeren gevat ende soodenigh in sijn aengesicht geslaegen ende gekrats dat hem het bloedt van sijn gesicht over sijne kleederen ende halsdoeck geloopen heeft?
-Hoe verging het Coen Schoeren uit Reuver nadat hij zich in 1921 aanmeldde bij het K.N.I.L. en met zijn meisje Leen Neuen een militaire carriere in Nederlands Indie opbouwde?
-Hoe verging het de actieve Belfeldse burgemeester Rudolf Harbers na zijn benoeming op 7 juli 1932?
-Wie kent niet Wim van Jan van Sjtappes-Marie? Paul Bloemen dook in dit typisch Limburgs fenomeen om persoonsnamen te laten volgen door 'van' en dan de familienaam met voornaam van een van de ouders.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl; info@maas-enswalmdal.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.

December 2020:

'Nooit meer oorlog' - 75 jaar bevrijding: binnenkort te koop. Bij Boekado Van Heijster, Hoogstraat 11-13 en bij de MHVS, Stationsstraat 15, zal dit boek begin december te koop zijn. Het boek wordt uitgegeven door de MHVS naar aanleiding van de tentoonstelling met als titel: 'Nooit meer oorlog - 75 jaar bevrijding'. Deze was te zien september j.l. in het Atrium te Swalmen. Op dit moment ligt het bij drukkerij Grafigroep Zuid te Swalmen en wellicht is het nog voor Sinterklaas gereed. Voor de kerstdagen is het zeker te verkrijgen bij de boekhandel, en tevens bij het verenigingslokaal van de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen, op dinsdagmiddag tussen 14 tot 16 uur. Voor degene die nog eens terug wil kijken naar de beelden van de tentoonstelling, maar ook voor hen die deze fraaie expositie gemist hebben, is dit een tastbare herinnering aan de tijd rond de bevrijding van Swalmen in 1945. Het boek bevat een groot aantal foto's uit die dagen, ook van de bevrijdingsfeesten en zal te koop zijn voor euro 8,50. We wensen de kopers veel kijk- en leesplezier.

November 2020:

De Kerstwandeling op 26 december 2020 is wegens COVID-19 regels afgelast!

November 2020:

De panelen van de succesvolle tentoonstelling t.g.v. 75 jaar bevrijding hangen in de etalage van de voormalige supermarkt aan het Dr. Crasbornplein te Swalmen, zodat eenieder die nogmaals rustig kan bekijken. De panelen blijven tot 30 november hangen. Vanaf begin december is dit boek te koop bij de MHVS, in ons verenigingslokaal Stationsstraat 15, geopend iedere dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur, en bij van Heijster Boekado, Hoogstraat 11 te Swalmen.

Oktober 2020:

De uitgave van het boek 'De Soepsteen en andere waargebeurde verhalen uit het Jagershuis' laat nog enige tijd op zich wachten. De schrijver heeft meer tijd nodig om de verhalen in het Zjwaams en in het Nederlands de gewenste kwaliteit te geven. We hopen dat in de eerste helft van het volgend jaar het boek daadwerkelijk gereed is en geleverd kan worden aan de mensen die een bestelling hebben geplaatst. De betaling van uw bestelling via de eenmalige machtiging zal pas gebeuren op het moment dat het boek klaar is en concreet aan u geleverd kan worden. Wij hopen dat u er begrip voor heeft dat het schrijven en het uitgeven van een boek veel tijd in beslag neemt. Wij blijven u informeren over de voortgang in de productie van het boek.Oktober 2020:

MHVS 'Nacht van de Nachtwandeling' op 24 oktober 2020 wegens COVID-19 regels alsnog afgelast. Wel te volgen de nationale Nacht van de Nacht online.

Oktober 2020:

Biejeingezeumerd 2020 nr. 3 verschenen.

Deze keer o.a.:
-Verenigingsnieuws. De besturen van beide verenigingen delen mee dat de geplande jubileumvieringen dit jaar opgeschort worden. Het jaarprogramma zal, afhankelijk van de richtlijnen van de overheid, al dan niet aangepast worden. Ook zijn er interessante schenkingen gedaan voor het oorlogsdossier, het overlijdensprentjesarchief en de verzameling Swalmer voorwerpen.
-Ooit geweten dat het grootste circus van Europa Tony Boltini Belfeldse roots heeft? Wim van Diepen dook in de geschiedenis van de familie Bolten. Lees meer .....

Oktober 2020:

Steun de MHVS bij de Rabo ClubSupport.

Vanaf 5 oktober start de Rabobank Roermond-Echt weer de Grote Clubactie ter ondersteuning van het verenigingsleven. De leden van de cooperatieve Rabobank kunnen hun stem tot en met 25 oktober uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij willen steunen. Ieder lid mag 5 stemmen uitbrengen, waarvan max. 2 stemmen op een en dezelfde deelnemer. Wij hopen dat ook de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen uw steun mag ontvangen. De MHVS kan zich met deze steun, financieel vertaald door deze bank, blijvend inzetten voor natuur, landschap, cultuurhistorie en heemkunde. Hiermee kunnen we voor de mensen van Swalmen, Boukoul en Asselt excursies verzorgen, open monumentendagen organiseren, tentoonstellingen samen stellen, publicaties maken en zorgen dat de rijke historie van Swalmen levend blijft. Daarom vragen wij uw stem bij de Grote Clubactie.
STEUN ONS door hier te stemmen.