Exact 10.00 uur geeft Herm Geraedts het startsein om te beginnen met de Hemelvaartsdagfietstocht. De MHVS is de voor de 39e keer de organisator, samen met de HVMS.

We fietsen binnendoor richting Brüggen, langs de Swalm en stoppen bij een beekdal, een oude meander van de Swalm, waar ‘t Vloat, de Vlottende Waterranonkel, steeds zeldzamer bloeit en groeit daar de Swalm te schoon is. De bever is er wel nog; er zijn vraatsporen te vinden plus grote holen, die onder water bereikbaar zijn en door een complete beverfamilie bewoond wordt.

In Brüggen houden we halt bij Schloß Dilborn en bij de Burg Brüggen. Nadat iedereen de boterhammen op heeft fietsen we naar het voormalige Engelse munitiedepot wat door de slechte verstandhouding tussen de Engelsen-Amerikanen-Duitsers-Russen (Koude Oorlog) is ontstaan. De Engelsen hebben hier munitie en kerosine opgeslagen van 1948 tot 1990. Het hekwerk rond het depot is 20 km lang, het complex is zo groot als het vliegveld van Düsseldorf, er ligt een wegennet van 88 km, munitie werd er vervoerd door vrachtwagens en treinen, er zijn 3 ‘staties’, twee perrons. Er liggen wallen terzijde van 186 grote barakken. Om de wegen aan te duiden in het complex werkt men met letters.
Als veiligheidsmaatregelingen werden er zandwallen gelegd. Verder draad om het terrein heen, een strikt eet- en rookverbod en er was een speciaal brandweerteam aanwezig.

Bij de uitgang Kahlbergse Heide fietsen we richting Swalmen en bij Herberg de Bos aangekomen bedankt Herm de groep, Gerard Jonkman en Henri Smeets voor de uitleg, en nodigt de aanwezigen alvast uit om ook met de Kerstwandeling mee te gaan op Tweede Kerstdag.