Open Monumentendag 2018

GHYCZY – Reubenberg 25
Hartelijke ontvangst door Felix, zoon van oprichter Peter Ghyczy, Hongaarse immigrant. Eerst naar de werkplaats, waar de tijdloze, functionele producten volgens Ghyczy design hun oorsprong vinden. Doelstelling: het maken van kwalitatief hoogwaardige meubelen, lampen en accessoires, met oog voor duurzaamheid. Er wordt veelal op bestelling gewerkt; wel zijn er afgeprijsde showroommodellen. Binnenkort komt er een flexibele collectie, jong van stijl en met een prettig prijskaartje. In totaal waren er ruim 50 bezoekers.

WEPA (voorheen Van Houtum) – Reubenberg 8a
Heel handig, tegenover Ghyczy. Voor de duidelijkheid: dit is deel twee van het Swalmer papierproductie. Jac Buskens leidt ons via ‘groene paden’ rond door deze vestiging van de Westfalische Papierfabriek, waar het halffabricaat van de Boutestraat wordt verwerkt. Enorme rollen papier, zo’n 1500 kilo, zijn begin van een proces waarin 65 mensen in drie- en vijfploegendienst continu de machines draaiend houden. Er zijn drie soorten: Satino (eigen product), blanco (dit stickert de afnemer zelf) en voorgedrukt, maar ook ‘handdoekjes.’ Duurzaamheid: Satino Black wordt zeer milieuvriendelijk gemaakt; er liggen zonnepanelen op het dak, die geven genoeg energie voor de dagdienst; warmte vanwege gebruik van perslucht wordt opgeslagen voor de winter; papierafval (ong. 7%) gaat terug naar de Boutestraat voor hergebruik. In totaal waren hier 100 bezoekers.
WEPA – Boutestraat 125
Ronald Kok informeert ons inzake het proces van oud naar nieuw papier. Er werken zes operators.  De enorme kubussen samengeperst papier worden pulp door ze te mengen met water en een soort zeep, waardoor inkt en andere verontreinigingen oplossen. De homogene massa gaat daarna door een 7mm zeef waarin grove deeltjes achterblijven. Twee operators regelen via computers voortgang en bewaking van beide processen, eindigend met wit en grijs papier. Eindproduct is papier van 0,07 tot 0,2 mm dik, soms groen of blauw geverfd, voor bijvoorbeeld handdoekjes. Op deze locatie mocht men ongeveer 200 bezoekers verwelkomen.
Ook onze eigen locatie op Stationsstraat 15 was opengesteld voor geïnteresseerden. Er kwamen ongeveer 50 bezoekers. Deze open Monumentendag was op alle gebieden een succesvolle dag.

Foto's: Fons Nijssen